ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

 

Το δικαίωμα στην απεργία επιδιώκει να καταργήσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ επιχειρώντας μια βαθιά αντιδημοκρατική τομή.

Η πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης δεν έπεσε από τον ουρανό. Αμέσως μετά ήρθε δικαστική απόφαση που έβγαζε παράνομη και καταχρηστική επ’ αόριστον την απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.  Είχαν προηγηθεί διώξεις απεργών, επιστράτευση των εργαζομένων στο μετρό, των ναυτεργατών, καταστολή της απεργίας στη Χαλυβουργία.

Με το μέτρο της επιστράτευσης και επίταξης που χρησιμοποιεί κατ’ εξακολούθηση η κυβέρνηση δημιουργεί έναν απαγορευτικό κλοιό γύρω από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων, ένα νέο καθεστώς που ποινικοποιεί τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των μισθωτών γενικότερα.

Στο νέο τοπίο της «ανάπτυξης» και της επιθετικής ανασυγκρότησης του ελληνικού καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρος για τα δικαιώματα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι στον εικοστό αιώνα. Αυτή είναι η ουσία του νέου αντιδραστικού δόγματος «νόμος και τάξη» που κουρελιάζει το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές κατακτήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Για να υλοποιηθεί αυτό το δόγμα χρειάζεται την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, αυτής της υποκινούμενης από τα καθεστωτικά ΜΜΕ φασίζουσας πρακτικής να στρέφεται η κοινωνία εναντίον όποιου κλάδου αγωνίζεται. Χρειάζεται επίσης τη δημιουργία ενός «αυταρχικού ρεύματος» στην κοινωνία, σαν κι αυτού που προωθεί η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να ανατραπεί με ενωτικούς και μαζικούς πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.

Το λαϊκό κίνημα καλείται να δώσει προτεραιότητα στο σπάσιμο του ασφυκτικού κρατικού αυταρχισμού που προωθεί η κυβερνητική και δικαστική εξουσία.

Να κατοχυρώσει στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία και στον αγώνα γενικότερα.

Να εδραιώσει υποδειγματικές δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στα σωματεία.

 

Η ΚΕΔΔΕ θα σταθεί αποφασιστικά απέναντι στην καθεστωτική προπαγάνδα και δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στις επιστρατεύσεις και την πολύμορφη καταστολή.

Θα αναδείξει το δημοκρατικό μέτωπο πάλης που μπαίνει στην ημερήσια διάταξη των λαϊκών αγώνων με σύγχρονους όρους.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πάρει πρωτοβουλίες για κοινή δράση με άλλες αντίστοιχες κινήσεις, μέτωπα, συλλογικότητες καθώς και με σωματεία, συνδικάτα, μαζικούς λαϊκούς φορείς.

Advertisements