ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει το χώρο της εκπαίδευσης να δέχεται την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης. Διαμορφώνεται ένα μαύρο τοπίο που συμπληρώνει την εικόνα εξαθλίωσης με τους μισθούς πείνας, τις απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την καλπάζουσα ανεργία, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις φοροεπιδρομές και τη διάλυση κάθε έννοιας δημόσιας υγείας. Απέναντι σε αυτή την ολοκληρωτική επίθεση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης ορθώνεται η αντίσταση των εργαζομένων με κορυφαία έκφρασή της την απεργία διαρκείας των καθηγητών της Β’ Βάθμιας που ξεκινά τη Δευτέρα 16/9.

Η απεργία αποφασίστηκε από τις μαζικές γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών και, εκτός των άλλων, είναι κορυφαία στιγμή στη μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι μάχη:

–  Για ένα από τα πιο ζωτικά δικαιώματα, το δικαίωμα στη μόρφωση. Η κυβέρνηση δεν απολύει μόνο χιλιάδες εκπαιδευτικούς, «απολύει» δεκάδες χιλιάδες μαθητές μέσα από το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις σχολείων, την κατάργηση ειδικοτήτων. Μάλιστα με το νέο νόμο, που πρόσφατα ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, από τη μια χιλιάδες μαθητές να οδηγηθούν βίαια έξω από τα Λύκεια και ουσιαστικά να μετατραπούν σε εύκολη λεία για την επονομαζόμενη κατάρτιση και τη μαθητεία δηλαδή ουσιαστικά μια δεξαμενή «πρόθυμη» για μη αμειβόμενη εργασία…

Σε συνδυασμό με τη μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο στερεί ή υποβαθμίζει τις σπουδές των μαθητών που προέρχονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα μειώνοντας δραματικά τα τμήματα Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων με αποτέλεσμα όσο οι συνθήκες γυρίζουν προς το 18ο αιώνα, οι εκπαιδευτικοί να «περισσεύουν» οπότε ο Μινώταυρος της διαθεσιμότητας – απολύσεων είναι το αμέσως επόμενο βήμα… ολοκληρωτικής διάλυσης της δημόσιας, και κάποτε δωρεάν, Παιδείας.

– Για να μην περάσουν οι αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις με τις οποίες χιλιάδες εκπαιδευτικοί στερούνται, άμεσα ή έμμεσα, του δικαιώματος στη δουλειά.

– Για το δικαίωμα των εργαζομένων να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, τις μορφές και τους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

– Για το δικαίωμα στην ενημέρωση. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να σπάσει το μονοπώλιο της ενημέρωσης από τα ΜΜΕ των εργολάβων και των εφοπλιστών, των δημοσιογράφων – υπηρετών τους. Η χυδαία επίθεση που έχει εξαπολυθεί κατά των εκπαιδευτικών και του αγώνα τους από όλον αυτόν τον συρφετό αποδεικνύει πως η διαμόρφωση διαύλων ελεύθερης πληροφόρησης έχει τεράστια σημασία. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών, και από τη σκοπιά αυτή, ανταμώνει τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, που τρεις μήνες τώρα αντιστέκονται.

Ειδικό ρόλο θα παίξει η μάχη της ενημέρωσης και οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι πρωτοπόροι σε αυτό τον τομέα. Η άποψή μας είναι πως η κυβέρνηση θα κλιμακώσει την πίεση μέσα από τα δικά της κανάλια που υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαδικασίες επιβάλλοντας έναν συντηρητικό και αυταρχικό τρόπο σκέψης. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης της αλήθειας αυτού του αγώνα – δίνοντας την πραγματική εικόνα της πραγματικότητας που ο εργαζόμενος λαός αντιλαμβάνεται.

Η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας στέκεται ολόψυχα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Θέτει στη διάθεσή τους όλες τις δυνάμεις της για τη στήριξη του αγώνα τους που είναι αγώνας όλης της κοινωνίας. Για την παιδεία, τη δουλειά, τη δημοκρατία.